Nové podmínky ČNB pro čerpání hypoték od 1.4.2022

Nové podmínky ČNB pro čerpání hypoték od 1.4.2022

Pokud váháte s pořízením hypotéky, nečekejte, od 04/2022 budou platit nová pravidla, navíc došlo včera opět k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby.

Bankovní rada (ČNB) včera zvýšila základní úrokovou sazbu (tzv. 2T repo sazbu) na 4,5 %. Důvodem je rostoucí inflace. Dále pak rozhodla, že od 1. dubna 2022 budou poskytovatelé hypotečních úvěrů opět povinně dodržovat limity příjmového ukazatele DTI a ukazatele dluhové služby DSTI. Mimo jiné také bankovní rada také od dubna upraví ukazatel LTV.

O co se jedná konkrétně?

  • Celkový dluh žadatele bude od 1. dubna pro mladší 36 let 9,5 a pro ostatní 8,5 (násobky čistého ročního příjmu).
  • Poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek čistým měsíčním příjmem, bude od 1. dubna pro mladší 36 let 50 %, pro ostatní 45%.
  • Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti bude od 1. dubna pro mladší 36 let 90%, pro ostatní jen 80% - že pokud si žadatel o hypotéku starší 36 let vezme úvěr na bydlení, např. na byt za 3 mil. Kč, tak musí doložit 600 tis. Kč z vlastní kapsy, oproti mladšímu, kterému stačí u stejného bytu jen 300 tis. Kč.

Další možností získání úvěru je např. úvěrový program od Státního fondu podpory investic, která má také svá pravidla, ale jsou zde úříznivější úrokové sazby.
Pro leden 2022 byla stanovena úroková sazba 2,49% od 1.2.2022 se úroková sazba zvýšila na 3,29%.

Pokud tedy zvažujete prodej (nebo hypotéku), je ideální doba. Odkládání by se nemuselo vyplatit právě vzhledem k těmto skutečnostem.

logoprovideo

Jana Krohová
Autor: Jana Krohová

Od roku 2018 působím jako vášnivá a certifikovaná realitní makléřka. Mé bohaté zkušenosti v oboru a dvacetiletá praxe v obchodu mi umožňují přistupovat ke každé situaci s empatií a profesionalitou, přičemž mým hlavním cílem je dosáhnout naprosté spokojenosti klienta.

Má práce pro mě není jen zaměstnáním, ale skutečnou vášní. S radostí se věnuji každému aspektu prodeje nemovitosti - od prvotní konzultace až po finální předání klíčů. Specializuji se na komplexní realitní servis, který zahrnuje vše od profesionální prezentace nemovitostí, přes právní poradenství, až po finanční služby, jako je vyřízení hypoték.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


 

Detailní videoprezentace tržní ceny Vaší nemovitosti