Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?

Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?

Pořízení bytu je nákladnou investicí zejména v posledních letech. Ceny nemovitostí rostou nejen v Evropě, ale i ve světě. Zajímavým ukazatelem je cena za m2 bytu v porovnání s průměrnou výší platu v dané zemi. Ve které evropské zemi je bydlení nejméně dostupné?

Nejdražší bydlení v Evropě

Ceny bytů v České republice jsou vysoké. Máme jedny z nejdražších bytů v Evropě - v porovnání za m2.

Nejvíce za m2 bytu zaplatíte v Rakousku, Francii, Německu a Anglii. Následuje Holandsko, Česká republika a Slovinsko. Nejnižší ceny bytů jsou v Bulharsku.

Ve světě vysoký nárůst cen zaznamenaly nemovitosti v Kanadě a v USA.

Dle studií vzrostly ceny bytů ve vyspělých ekonomikách za 10 let o více než 40 %.

Cena bytu však není sama o sobě určujícím faktorem. Je třeba vzít v úvahu také pořízení bydlení vzhledem k finančním prostředkům obyvatel. Ukazatelem může být výše průměrného platu a porovnání s cenou průměrného bytu.

Vývoj na evropském realitním trhu

Za minulý rok vzrostla cena bydlení nejvíce v Maďarsku. Prudce rostly ceny bydlení také v Německu a Holandsku. Vysoký nárůst cen zaznamenaly byty na Slovensku a v České republice. K poklesu ceny bytů došlo například v Norsku.

Z evropských zemí je nejméně dostupné bydlení v Srbsku, následuje ČR.

Česká republika je na prvních příčkách v nedostupnosti bydlení. V naší zemi by dle indexu musel mít kupující k dispozici asi 12 ročních průměrných platů, aby dosáhl na vlastní bydlení. Podobnou situaci mají i na Slovensku, kde k pořízení bytu potřebují téměř jedenáct průměrných ročních platů. Nejlépe se bydlení pořizuje Irům a Belgičanům, ti potřebují asi 3 roční platy.

Jaká je průměrná tržní cena bytů? (stav k 01.10.2021)

vyvoj_cen_bytu_10_21

logoprovideo

Jana Krohová
Autor: Jana Krohová

Od roku 2018 působím jako vášnivá a certifikovaná realitní makléřka. Mé bohaté zkušenosti v oboru a dvacetiletá praxe v obchodu mi umožňují přistupovat ke každé situaci s empatií a profesionalitou, přičemž mým hlavním cílem je dosáhnout naprosté spokojenosti klienta.

Má práce pro mě není jen zaměstnáním, ale skutečnou vášní. S radostí se věnuji každému aspektu prodeje nemovitosti - od prvotní konzultace až po finální předání klíčů. Specializuji se na komplexní realitní servis, který zahrnuje vše od profesionální prezentace nemovitostí, přes právní poradenství, až po finanční služby, jako je vyřízení hypoték.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


 

Detailní videoprezentace tržní ceny Vaší nemovitosti