Nemovitosti a Plzeň v roce 2022 - prodat nebo čekat?

Nemovitosti a Plzeň v roce 2022 - prodat nebo čekat?

Realitnímu trhu se v roce 2021 opět velmi dařilo, i přes přetrvávající covidovou situaci.

I vloni se mluvilo o nemovitostní krizi a o propadu cen.  V naší realitní kanceláři jsme to nepocítili a loňský rok pro nás znamenal rekordní rok jak na počet, tak i hodnotu prodaných nemovitostí. Díky obrovským zájmům o koupi nemovitostí jsme rozběhli online aukce, kterých jsme zorganizovali dvacet a tím se dařilo ceny i navyšovat.

Pomohli jsme prodat 64 nemovitostí v hodnotě 222.531.561 Kč a potkali jsme se se 418 kupujícími.

Pár zajímavostí z realitního trhu

  • V celém Plzeňském kraji došlo k 29.505 změn vlastnictví, z toho v Plzni městě 7.371.
  • Počty prodaných bytů a domů v celé ČR vzrostl někde i o 100%.
  • Nejvíce se prodávalo v Praze – více jak 1/3 ze všech prodaných bytů v ČR

A jak to vypadalo konkrétně v Plzni? Která čtvrť je v Plzni nejoblíbenější?

Stále jí zůstává Lochotín a Slovany. Lochotín láká svojí blízkostí k Boleveckým rybníkům a lesům, ke školám, školkám, obchodním centrům a nemůžeme opomenout také velmi dobrou dostupnost MHD do centra Plzně. Slovany zase přitahují zájemce starší vyhledávanou zástavbou, parkem Homolka, Lobezským parkem a taktéž skvělou dostupností do centra.
Naopak Skvrňany zůstávají stále nejméně vyhledávanou oblastí pro bydlení. Mnoho lidí má pocit, že v této lokalitě chybí občanská vybavenost a i proto, že se do této oblasti soustřeďuje stále více cizinců.

Jak nyní vypadá současná nabídka?

Když se podíváme na server Sreality.cz, v současné chvíli tam najdeme 180 bytů různých velikostí, což je o 9 méně než předloni.
To dává příležitost majitelům bytů ceny stále držet a neslevovat, protože je vidět, že vzrůstající sazby hypoték žádný vliv na koupi nemají a že poptávka stále skutečně převyšuje nabídku.

Jak to vidíte v roce 2022? Mám prodat nebo pronajmout?

Na to se mě mnozí klienti na schůzkách ptají. Není na to jednoznačná odpověď. Záleží, v jaké situaci jste, zda prodat potřebujete a co zamýšlíte se získanými penězi.
Nepředpokládáme, že ceny nemovitostí poklesnou. Pravděpodobně se ustálí, ale propady neočekáváme. 
Je však možné, že proces prodeje se zpomalí, že kupující budou více zvažovat a více počítat, zda to zvládnou a to nejen díky neustále se zvyšujícím úrokovým sazbám, ale nově od dubna také zpřísňujícím se podmínkám ČNB pro hypotéky, konkrétně pro zájemce starší 36 let.

Proč si myslím, že ceny nepoklesnou?

Protože lidé chtějí stále bydlet ve vlastním. Investice do nemovitostí je pro lidi stále tou nejjistější investicí a protože s koupí nebo prodejem nemovitostí nejsou již spojené žádné další poplatky, jako byla dříve například daň z nabytí nemovitosti.
Pokud tedy zvažujete v dohledné době prodat, je nyní ideální čas. Odkládání prodeje by se nemuselo vyplatit. Sazby hypoték rostou rychlým tempem. Na začátku roku 2021 byly na 2 % a na začátku roku 2022 už se objevují sazby se 4 a po únorovém zvýšení úrokovým sazeb ze strany ČNB i 5 % úrokem.

Proto doporučuji zvážit své možnosti a prodej neodkládat.

hypo_12 hypo_10  

Jak v roce 2022 prodávám nemovitosti?

Stále jsme s naší realitní kanceláří na sociálních sítích, kde pravidelně zveřejňujeme zajímavé tipy a příspěvky. Na svém webu pak publikuji články z realitního trhu.
U nás jsou standardem profi fotografie, video prohlídka, půdorysy, mapa s umístěním samostatný web nemovitosti. Pokud je to vhodné, tak přirpavíme i tzv. 3D scan nemovitosti, kde si zájemce může nemovitost prohlédnout on-line, ale jako by v ní stál. Co je také důležité, je příprava nemovitosti na prezentaci, na prohlídky, umět vyřešit komplikace a zádrhely, které v průběhu prodeje mohou nastat, ale hlavně – prodej nějakou dobu trvá a Váš makléř s Vámi musí pravidelně komunikovat a informovat Vás o tom, co se s Vaší nemovitostí děje. A to dnes není už tak běžné.

Ukázka 3D scanu nemovitosti.

 

Kolik času a práce mi prodej zabere?

Každý prodej trvá jinou dobu. U běžného a bezproblémového prodeje to vypadá tak, že se s makléřem sejdete třeba u kávy a během 60 minut se poznáte, popovídáte si o svých představách a přáních a proberete informace a detaily ohledně nemovitosti. Poté se makléř podívá na cenu nemovitosti a to na základě současné nabídky na trhu, zohlední stav nemovitosti, skutečné ceny prodaných nemovitostí, své zkušenosti, Vaši představu a poté Vám doporučí cenu. Makléř by se měl snažit prodat za co nejvyšší možnou cenu tak, aby majiteli zůstalo v kapse co nejvíce peněz a zároveň, aby neměl s prodejem téměř žádnou práci a starosti. Aby bylo vše dobře právně ošetřeno a s tím mu právě musí pomoci realitní makléř a pokud do toho makléř vloží svůj estetický um, zkušenosti, znalosti, etický přístup a zamíchá to se skvělou a propracovanou prezentací, výsledek musí být = spokojený klient.

Chcete probrat prodej svého bytu či domu? Potřebujete řešit hypotéku?

Napište mi zprávu nebo rovnou zavolejte na 723 403 403 a společně můžeme najít ideální řešení.
Ráda Vám pomůžu.

logoprovideo

Jana Krohová
Autor: Jana Krohová

Od roku 2018 působím jako vášnivá a certifikovaná realitní makléřka. Mé bohaté zkušenosti v oboru a dvacetiletá praxe v obchodu mi umožňují přistupovat ke každé situaci s empatií a profesionalitou, přičemž mým hlavním cílem je dosáhnout naprosté spokojenosti klienta.

Má práce pro mě není jen zaměstnáním, ale skutečnou vášní. S radostí se věnuji každému aspektu prodeje nemovitosti - od prvotní konzultace až po finální předání klíčů. Specializuji se na komplexní realitní servis, který zahrnuje vše od profesionální prezentace nemovitostí, přes právní poradenství, až po finanční služby, jako je vyřízení hypoték.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


 

Detailní videoprezentace tržní ceny Vaší nemovitosti